Clark Gillian Website

Webnovelle


Robbe en Julie


Deel 3

1991

1. Overheveling dossier federale politie
2. Fantoom
3. Technisch gezien
4. Beeld U in
5. Hypertekst
6. De turnclub
7. Kluizenbos
8. Zaklamp
9. Snauwaert
10. Horen, zien en zwijgen
Epiloog: Pinatubo

1. Overheveling dossier federale politie


“We gaan de dossier van de bende van Lembeke moeten overhevelen naar de federale politie.”
“Wablieft? Waarom plots?”
“Dit is niet plots, Verbeeck. Ik heb gewacht en gewacht op verduidelijking, omkadering, toelichting. In eerste instantie heb ik erachter gevraagd en wanneer ik continu tegen een muur moest botsen en het wol over mijn ogen getrokken kreeg, heb ik gedaan wat een inspecteur dient te doen, U welbekend hopelijk, namelijk... inspecteren. Wat ik heb gevonden is dat er een opzettelijke vaagheid en onduidelijkheid is vastgesteld door mezelf, wat verder onderzoek vereist, maar was mijn handen. Het is voor de mensen wie het nog interesseert om het fijne te weten om erachter te komen. Ik hevel het dossier over, met al mijn bevindingen.”
“Verbiest, het is een moeilijk en complexe zaak.”
“Wanneer ik actie wil ondernemen is het een moeilijke en complexe zaak. Wanneer ik vragen stel, is het allemaal begrepen en steekt het niet nauw en krijg ik opgetrokken schouders als antwoord. Verbeeck, wat je gaat zien in het dossier dat ik van plan ben om over te hevelen, is dat ik ALLE informatie die er te rapen valt bij de Rijkswacht over de bende van Lembeke heb verzameld - ALLE informatie, Verbeeck - en jij en de federale gaat zien dat dit zo goed als NIETS is.”
“Verbiest, je overdrijft!”
“Het is zo goed als niets! Bijna niets te vinden over een zaak waar je tegen provinciale al jarenlang vertelt dat het een uitdagende, ingewikkelde zaak is. Niets te vinden in uw departement!”
“Ik kan U helpen, als je alleen maar gevraagd had! Er is zeker iets wat je nog mist.”
“Verbeeck, wat de missing link is interesseert me niet. Wat mijn taak is, is om te rapporteren. Het was mijn opdracht om te rapporteren wat er te rapporteren valt en na 2 jaar... is dat... nauwelijks iets. Het onderzoek is nauwelijks een stap verder. 2 jaar onderzoek dat niets oplevert? Het is het dunste rapport dat ik ooit heb moeten afleveren! en het is juist de dunheid die boekdelen spreekt.”
“Verbiest, ik...”
“Begrijp mij niet verkeerd. Ik kwam het U vertellen. Ik kwam niet om het te overleggen.”
“Maar wacht tenminste tot na...”
“Wachten tot na wat?”
“Na... het huwelijk van mijn dochter, Julie!”
“Uw dochter trouwt? Het is het eerste wat ik ervan hoor.”
“Ja, ze trouwt. Met Pauwels.”
“Ah, de geliefde Pauwels. Ja?”
“Ja. Zodus. Wacht nog efkes.”
“Wat baat het dossier erbij om het pas na het huwelijk van uw dochter over te hevelen naar de federale politie?”
“Omdat mijn kop hangt natuurlijk!! Hoe je het draait of keert, Verbiest. Te weinig informatie. Te weinig cooperatie. Te weinig rapportage. Te weinig... vanalles! En het valt op mij! Alles was onder MIJN verantwoordelijkheid en nu valt het zwaard van Damocles! Mijn carrière is over! Gij weet even goed als ik dat wanneer de federale het dossier overneemt ik uit mijn functie gezet wordt ik vraag U alleen één ding.”
“Al die tijd dat ik uw hulp heb gevraagd en jij kwam met loze beloften en halve maatregelen, maar nu wanneer het erop aan komt moet ik U een gunst doen?”
“Ik vraag het, man tot man! Wacht tot na het huwelijk zodanig dat ik op het huwelijk kan staan, zelfs al is het maar nog voor efkes, als hoofd van mijn departement.”
“...”
“Verbiest, ik smeek het U.”
“Verbeeck. Het rapport ligt klaar. Het gaat overgeheveld worden. Hoe je het ook draait of keert.”
“Dat wil ik niet blokkeren, Verbiest. Ik vraag U... wacht nog even. Je hebt gezegd dat je al een tijd gewacht hebt om het over te hevelen. Wacht nu nog efkes. Nog efkes.”2. Fantoom


“Da wilt toch iets zeggen? Dawe mekaar tegen komen en heel de nacht praten? Het is al ochtend, de vogels zijn aant fluiten. We zitten buiten in de kou ma da deert ons nie. Niemand van ons twee wilt salut zeggen.”
“We hadden veel om in te halen, Robbe...”
“Julie. Ik zie U nog steeds graag.”
“Robbe, ik heb U gehoord. Ik... kan er niks op zeggen!”
“Gij zij bang da wattagij ga zeggen dagij nie ga kunnen terugnemen, dagij iets ga toegeven da... da gij U nie aan kunt houden.”
“Ik heb U graag, Robbe. Ik ga U altijd graag hebben! Ma der zijn dingen gebeurd. Die kunnen nie zomaar verdwijnen. Ik moe... ik WIL het beste maken van wa ik... heb.”
“Ma ge hebt mij ook! Julie. Ge hebt mij nog!”
“Robbe, we zijn nie samen! En als gij terugkijkt, we zijn nooit samen geweest. Wa is het dagij zo ophemelt? We zijn nooit samen geweest... Zeg mij wie der ons kent als koppel? Niemand, hé. Het is een fantoompijn dagij voelt.”
“Nee, Julie zegtanie. Wa we hadden was juist het enige echte... da ik ooit gehad heb.”
“We hadden iets speciaals, maar we hebben het nie echt kunnen maken. Nu heb ik iets... concreet. Ik heb da nodig.”
“Concreet? Gij ga net uw studies opgeven!”
“Ik kan die altijd afmaken, later, bijscholing ofzo. Maar hij wilt eerst adopteren en mijn ouders zijn daar blij over ik moe mij daarop toeleggen nu, voor hen. Ik wil da ook. Ik wil... ik kan niemeer de moeilijkheden aan. Ik moe die rust hebben.”
“Julie, ik... ik wil da ook doen voor U! Ik wil ook kinderen me U.”
“Robbe, we kunnen nie samen zijn. We kunnen het nie. Mijn familie gaat U nooit aanvaarden...”
“En gij?”
“... Wij denken nog vaak aan Tibeau.”
“...”
“...”
“Please, vergeef mij daarvoor. Vergeef mij. Het spijt mij... echt.”
“Het is nog te vers. Hetgeen dagij wilt horen, ik... ik kan da nie uitspreken en nie tegelijk misselijk worden. Het is nog te vers ik zie Tibeau nog te graag. Nie in verleden tijd... Nu. Ik zie Tibeau ook nog graag.”
“...”
“...”
“Ik weet alleen dawe elkaar tegen komen en we spreken heel de nacht lang en de vogels zijn aant zingen en ze zon gaat subiet doorkomen.”
“Kijk, ik ben blij dawe elkaar een keer zijn tegengekomen en -”
“Het is meer dan elkaar tegen komen!”
“Maak het nie meer dan -”
[...]
“Waarom... waarom doegijda?”
“Moek stoppen?”
[...]
“Robbe... Laat mij nie iets zeggen waar ik spijt van ga krijgen.”
“Hoort ge mij nog spreken?”
[...]3. Technisch gezien


“Hoe ist medaar?”
“Nie zo goe.”
“Kank haar zien?”
“Ze gaat da nie willen denk ik. Ge moogt erbij gaan maar ze ga nie veel willen zeggen.”
“Hoe kommet?”
“Ze heeft Robbe terug gezien.”
“Heeft zij da verteld aan U?”
“Ze heeft da verteld. Ze vertelt mij alles. Hoe denktegij dagij aan uw tip zijt geraakt. Uw hele carrière eddegij te danken aan mij, net opt punt het op instorten stond.”
“Ik weettet.”
“Sorry. Ik wil nie zo uithalen... het ga nie zo goe.”
“Snie erg. Ik snap het.”
“Inspecteur Verbiest gaat zijn rapport indienen.”
“Ah!”
“Da wilt zeggen da wanneer mijn man niemeer hoofd is van zijn departement, wij der ook niks meer uit kunnen halen. We moeten zien datter in da rapport da naar de federale gaat, dat er iets in ga staan dat te rapporteren valt.”
“Wa bedoel gij we moeten gaan maken datter iets te rapporteren valt.”
“We weten wie Tibeau heeft vermoord.”
“Het is nie aangetoond dattij vermoord is geweest. Hij is verdronken.”
“Ma we weten de omstandigheden. We weten wie hem nie heeft gered wanneer hij had kunnen gered worden, is da nie hetzelfde als moord?”
“Technisch gezien is ...”
“Is da nie hetzelfde als moord?!”
“Ja, mevrouw.”
“Nu ist nog mevrouw, binnenkort moogt me mij moeder noemen. Maar uw huwelijk heeft nie veel baat voor U als mijn man uit zijn functie wordt gezet. En de hele reden dagij met uw goeie vriend Snauwaert zo snel hebt mogen opklimmen staat terug op punt in 't water te vallen als wij nie weer het heft in eigen handen kunnen nemen wanneer den boot dreigt te zinken.”
“Ma wa kunnen wij int rapport zetten da ons ga helpen?”
“Iets U welbekend wawij er eerder uit hebben moeten halen voor uw eigen bestwil - een onverhoopt 'ongeval' bij het verzetten bij arrestatie. Het verzetten ga bewijzen dattij... schuldig is aan alles.”
“Ma aan wattan?”
“Alles! Alles wa mijn man zijn plaats zou kunnen kosten. Als da rapport van Inspecteur Verbiest naar federale gaat zoals dat nu is, dan zijn verliezen wij alles gelijk dattis. Vind een manier om Robbe te laten opdraaien voor het dossier, probeer hem te arresteren daarvoor en... geef hem da tragische einde waar hij al heel zijn leven toch al achter hunkert. En zet opt rapport: verzet bij arrestatie.”
“...”
“Fin.”
“Ik snap het, mevrouw. Ma hoe moek da gaan verwezenlijken?
Vind een manier en ik zal U de middelen geven. Die jongen denktatij mijn neef kan vermoorden, mijn man kan vernielen en mijn dochter kan hebben? Het is een zot. Vind een manier, Pauwels. En ik vind U de middelen.”
4. Beeld U in.


“Ik wil niemeer trouwen.”
“Ma waarom, zuske?”
“Papa, hij... Ik kan nie eerlijk zeggen dak Pauwels graag zie. Ik kan zo nie trouwen –“
“En wa heeft het huwelijk te maken met elkaar graag zien!? Als da waar was dan zou iedereen da verliefd wordt op mekaar direct moeten trouwen ma da is het nie het is een verstandhouding het is een contract een overeenkomst van hoe dagij U levens verder ga leiden en gij waart akkoord daarmee om da me Pauwels te doen hij is een goeie man, hij is een crème en hij maakt carrière en hij is onder mijn bescherming! Gij ziedem misschien nie graag maar hij ziedu graag zoalsdagijzij! Da is een mirakel op zich! Denktegij datta vanzelfsprekend is?
“Ma Robbe ook! Robbe zie mij ook graag!”
“Robbe heeft uw neef vermoord!”
“Ma ik zie hem graag!”
“...”
“...Kundegij een moordenaar graag zien?!”
“...”
“Hé?”
“...”
“De hele familie wilt zijn hoofd op een stok en gij wilt uw leven overhoop smijten om samen te zijn meddem? Waarom heb ik een enig kind die continu alles wilt verpesten? Word wakker, Julie!”
“Ge kunt mij nie forceren om te trouwen!”
“Forceren? Gij hebt al ja gezegd!”
“Da was omdak under een plezier wou doen! Ik –“
[plets]
Het leven geeft U nie eindeloos veel kansen! Gij ga trouwen en op alles terugkijken me grote opluchting wanneer dagij uw kinderen opvoedt en uw familie hebt en dan ga kijken naar watta Robbe met zijn stommiteiten allemaal bereikt heeft. Dan ga gij blij zijn dadegij nu de juiste beslissing hebt gemaakt.”
“...”
Alles is al geregeld, de rijkswacht gaat er al zijn voor mij en voor hem opt Sint-Pietersplein, om ons te groeten en gij ga trouwen in de sint Pieterskerk- de Sint Pieterskerk! - en tis allemaal al geregeld... Het is geregeld.”
“...”
“Als gij nie met hem trouwt, dan kunt gij niemeer onder mijn dak terecht.”
“...”

***

“...Julieke... hij meende da nie om U te slaan.”
“Mama, wa denkt gij? Moekik echt me Pauwels trouwen? Waarom mag ik nie kiezen?”
“Magij ebtal gekozen, zoet. Gij ebtal ja gezegd. Wij vonden da goe en vinden da nu nog. De hele trouw regelen, da geeft stress, ik snap da. En twijfels. Da is omda het gaat over uw verder leven.”
“...”
“Zo een momenten dagij meemaakt me Robbe, da komt en gaat.
“...”
“Laat die momenten los en er gaan nog komen. Ma hou er nie aan vast. Ge kunt er nie iets van maken dat nie is.
“...”
“Het gaat erom hoe gij doort leven wilt gaan, verder wilt gaan. Constant in stommiteiten en moeilijkheden verwikkeld... of... veilig en wel me een familie da U graag zie.”
“...”
“Wij zien U graag, Julie.”
“...”

***

“...Julie?”
“...”
“Julie?”
“Ik hoor dagij twijfels hebt om me mij te trouwen maar ik kan U zeggen gij maakt mij zo gelukkig ik wil echt een familie starten medu, een gezin dak voor kan en wil werken. Ik wil da medu, Julie, want gij zijt de vrouw me wie dak samen wil zijn, mijn leven mee wilt doorbrengen. Het klinkt zo stom, zo vanzelfsprekend maar het is waar en zo waar dak er bijna bij kan beginnen wenen want ik zie U graag Julie en ik weet dagij da bijna nooit zegt ma ik weet ook dawij mooie momenten meemaken me elkaar en wij lachen meer en meer in mekaars bijzijn. Het gaat beter en beter. Geef mij nog een keer een kus.”
“...”
“Of nie... Het is ok. Ik weetta het moeilijk is geweest met Tibeau enal... maar. Ik ga mijn best doen voor U te zorgen. Ik geef U een kus.”
[...]
“Ik ben nog steeds zo blij dagij ja hebt gezegd toen. Ik heb mijn huis nu... Binnenkort wonen wij daar samen. Ik denk daar constant aan. Beeld U in hoedatta daar ga zijn voor ons.”
“...”
“Ik kan het mij goe inbeelden.”
“Julie, da ga zo goe zijn.”
“...”
“Ok, ik ga U laten en ik geef U nog een kus.”
[...]
“Het komt allemaal goe, Julie.”
“Ik denk dawij nie over hetzelfde spreken wanneer dagij spreekt over "goe".”


5. Hypertekst.


“De originele fundamenten van het allereerste gebouw van de abdij van Bavo, gesticht in de 7e eeuw, ligt eigenlijk hier begraven onder deze vloer. Ja! Inderdaad onder uw voeten. Nu Sint Bavo had een heel rijk leven maar hij heefta opgegeven om een kluizenaar te worden en hemzelf toe te leggen op een leven lang van studie, handarbeid en gebed, nadattij op een gegeven dag een reizende kluizenaar had ontmoet die zijn wereld op zijn kop heeft gezet bij wijze van spreken. De abdij werd dus hier gesticht hier op deze eigenste plek waar we nu staan, maar begon als een veel kleinere abdij met aanhangsels en bijgebouwen die mettertijd uitstrekten tot over wanu het boterhuisplein is en ver daarbuiten tot aan de Sint-Baafskathedraal zelfs, die in feite de toenmalige en veel kleinere abdijkerk was. Alles was dus verbonden met een serie van gebouwen en bijgebouwen om zo afgesloten mogelijk te kunnen leven als monnik in de abdij van Sint Bavo. Volg nu even mee langs deze kant, zodawe mensen de kans kunnen geven binnen en buiten te gaan. Nu, wa weinig mensen weten is dat de Sint-Bavo abdij, die nu duidelijk een ruïne is - buiten de kleine abdijkerk die later is omgebouwd tot de kathedraal zoals we die nu kennen en geen ruïne is geworden- is dat de abdij uitgroeide tot hét centrum van studie in het Gentse, van waaruit uiteindelijk, maar dan eeuwen later, de Schola Gandensia zou ontstaan en dit gebeurde ten tijde van het wereldbekende altaarstuk 'Het lam Gods' U allen welbekend. Trouwens ongelooflijk toch dat de schilders in die tijd eeuwen en eeuwen en eeuwen en eeuwen terug zo een levendige en kleurrijke verbeelding konden hebben? Wel, nog een klein weetje is da vele mystici in de abdijen zeer bekend waren met de botanische eigenschappen van planten, denk maar aan alle prachtige botanische tuinen die altijd deel uitmaken van de campus van een abdij die toen enkel de monniken mochten bezoeken. Niemand mocht er binnen! Dan zal het nie verbazen dat de monniken weet hadden van... zekere speciale eigenschappen van bepaalde planten en... paddestoelen! Zoals gij straks zal zien in manuscripten van soms 10 eeuwen geleden, gaan we vaak afbeeldingen tegen komen van monniken die in 'hogere sferen' waren beland met alle mystieke ervaring vandien dankzij deze 'mystieke' paddestoelen, die der effectief in afgebeeld staan. Gij zou van minder een levendige verbeelding krijgen! Da nu even terzijde. Nu, de Schola Gandensia kwam dus tot stand door de groep intelligentsia die ontstonden - intelligentsia da zijn wa we vandaag experten zouden noemen op het nieuws - door de kennisbank die de abdij in feite geworden nie alleen in deze streek maar ver daarbuiten. Maar hoe kan dattan, vraagt gij U misschien af da een abdij da allemaal kan veroorzaken? Welnu, da is net alsof er ineens een computer is gezet waar datter daarvoor geen comuter was. En ik weet nie of jullie naar het nieuws hebben gekeken, maar op dit moment gebeurt er iets zoals toen met de abdijen - in Genève: ze hebben de computers van hun onderzoeksdepartementen via telefoonkabels met elkaar verbonden. Ok, denk je nu waarschijnlijk. Wa wilt da zeggen da computers met telefoonkabels met elkaar zijn verbonden? Wel, het is net zoals met de abdijen die werden opgericht. In plaats van de hele weg af te leggen naar Leiden, of naar Parijs, of naar Oxford, om de bibliotheek of een onderzoek of een werk of thesis te raadplegen ter plekke wa nu nog steeds super veel tijd kost, zo kunnen nu de wetenschappers en onderzoekers dankzij deze computers die ze verbonden hebben met telefoonkabels direct elkaars teksten bekijken, zonder daze heel de afstand moeten afleggen, of een briefwisseling moeten doen wa – inderdaad - weer super lang duurt, of een kopie aan te vragen en te laten opsturen. Ze hebben in Zwitserland iets uitgevonden op de computers wa hypertekst noemt! Wa is hypertekst? Het is een computertekst waarbij de verwijzingen IN de tekst zitten. Gij moet de verwijzing nie eerst gaan opschrijven en dan naar de bilbiotheek gaan en hopen datter iemand zit die weet wat, hoe en waar! In hypertekst, zodra gij over iets leest en gij wilt weten waar het op is gebaseerd kunt gij BINNEN DE MINUUT de tekst kan ophalen en lezen waar het op gebaseerd is!! Dat is de theorie, hé. En, voilà, da kan alleen maar omdat de teksten naar elkaars computer kunnen worden getelefoneerd. Ze noemen het daarom het inter-net. Voilà, da is even een klein weetje. Maar de abdijen waren net zo. De scriptors, monniken die - zoals de naam het al een beetje verraadt - schreven, maakten vertalingen van belangrijke werken over alle soorten kennis, vertalingen die ze leenden van de andere abdijen en hielden de originelen bij in hun scriptoria, of hielden bij waar de originelen te vinden waren en hoe vaak de vertaling van de vertaling van een vertaling is gemaakt geweest. Elk scriptorium was verbonden met elke andere scriptorium op een of andere manier en daarom waren ze van onschatbare waarde nie alleen door de kennis daarin maar vooral... het systeem! Een betrouwbaar systeem met toegang tot die kennis, waardatter daarvoor nog geen systeem voor bestond! De abdijen waren met andere woorden net als deze computers verbonden met telefoonkabels vandaag die wetenschappers gebruiken om sneller hun onderzoek verder te kunnen zetten. Maar in ieder geval, terug naar de Schola Gandensia. De Schola zou dan inderdaad op hun beurt uitgroeien tot wawij vandaag kennen als de Universiteit van Gent vele eeuwen later. Dus, zoals gij kunt zien, een veel langere geschiedenis achter de universiteit dan gij zou denken. De abdij zelf bestaat misschien niemeer, maar het idee van een leven lang het intellect verruimen leeft nog helemaal in onze mooie stad dankzij de Universiteit!”
“...”
“Lorenzo!”
“Julie?”
“Ik moe U spreken.”
“Ok? Ik ben een beetje int midden van een rondleiding te geven.”
“Tis dringend.”
“Wacht efkes... ik ga da hier snel afronden. Geef mij een kwartier, twintig minuten.”

[...]

“Ja?!”
“Ik kan Robbe nie bereiken. Hebt gij van hem gehoord?”
“...”
“Zeg iets!”
“Ik dachta er fucking iemand dood was gegaan of zoiets! Wa kan er nu zo dringend zijn? Waarom kom gij naar mij?”
“Hebdegij hem nog gezien?”
“Ja, tuurlijk heb ik hem nog gezien.”
“Ik moe hem vinden!”
“Wa is er aant gebeuren?”
“Lorenzo, ik weet wagij gedaan hebt voor Béné en Charity.”
“Das nie te bedoeling dagij da weet.”
“Ik heb uw hulp nodig. Gij moet hetzelfde doen voor mij.”
“Meiske, da ga nie. Denktegij dak de rijkswacht wil riskeren op mijn zaak? Gij kunt nie zomaar van de radar verdwijnen.”
“Het moe! Het moe. Het moe. Het moe.”
“Ok, Julie. Stop. Stop. Kalmeer. Wacht. Ik sta geparkeerd hierachter aant Belfort. Kom mee terug naar Ertvelde, we kunnen daar spreken.”
“Ok.”

***

“Ok. Hier is wak kan doen voor U. Ik zou U kunnen helpen. Ma da hangt af van hoe ver dagij bereid bent om uzelf te helpen.”
“Ik doe alles. Ik bent beu om op te moeten draaien voor de stomme vetes van andere mensen.”
“Ok. Wel. Er is een plant dak mee aant experimenteren ben. Die stond gekend als de stille dood en wadie effectief doe is die geeft U het effect van een overdosis. Schuimende mond, stuiptrekkingen, alles. Daarna gadegij in een soort van coma ma tis geen coma. Gij komt terug na een paar uur. Wa ik dan kan doen is ik kan mijn klanten die ik gunsten doe om een gunst terug vragen. Bij de rijkswacht. Bij de bende.
“Ok, ja? Zeg maar? En dan?”
“Wel... ik ga jullie laten weten waar da mijn vrienden bij de rijkswacht jullie het beste zouden "vinden".”
“Vinden?! Da is juist wak nie wil!”
“Jawel!”
“Waarom?”
“Ze moeten jullie eerst vinden, zien da jullie een overdosis hebben gedaan samen. Foto's maken, hé, rapporteren, al die poespas. En dan... ga ik vragen aan mijn vrienden om jullie achter te laten voor efkes zodak jullie daar weg kan nemen, terug naar hier waar jullie wakker kunnen worden.”
“...”
“En hoe klinkt da?”
“Als da werkt!”
“Vanaf da jullie hersteld zijn van de diepe slaap, dan ist net gelijk Béné en Charity, want jullie zijn dan geregistreerd als dood en dan deel van een 'mysterieuze' verdwijning. Da gaat allemaal int dossier van de Bende van Lembeke, of beter gezegd de vergeetput.”
“Oh, gij maakt mij zo blij, Lorenzo! Gij ga laten weten aan Robbe wattattij moetoen?”
“Ja. Hij ik ga hem laten weten waardattij naartoe moe gaan op de avond zelf. En U ook. Jullie gaan elkaar daar gaan zien en de plant innemen. En voilà dan worden jullie wakker in een nieuw leven. Ik ga verder dinges moeten regelen, een boot in Terneuzen en... papieren en zo maar... da ist voor jullie.”
“Oh, Lorenzo! Dank U! Zo hard! Dank U! Dagij da allemaal zou doen voor ons!”
“Het is mijn plezier. Wanneer ik twee eagles zie die willen vliegen dan moek helpen. Das mijn plicht als... de sjamaan dak wil zijn.”
“Gij zijt da. Gij hebt mijn leven gered. Dank U. Oh, dank U!”


6. De turnclub.


“Het was moeilijk maar da maakte het spannend. Da is niemeer. Das verdwenen. Jeneverke?”
“Nee, danku, Danny.”
“Das goe voor wie da wilt, maar ik vond de spanning leuk. Vroeger wist gij waar gij naartoe moest of ge werd uitgenodigd voor de turnclub. Ge ging mee, ge dee mee, ge werkte aan uw lichaam, ge vond dezelfde dingen leuk, ge leerde dingen van elkaar, ge toonde elkaar hoe... het werkte me mannen onder mannen.”
“Gade gij ooit stoppen over uw stomme turnclub?”
“Ge kon doen me elkaar wa ge wou doen in de club. Mensen vroegen nie waarom da ge trainde, voor wie dage spieren aant kweken was. Of waarom dage continu samen kwam met de mannen. En de schijn ophouden. Da was spannend. Af en toe een demonstratie om te tonen da we ook konden turnen. De tekens. De snor.”
“Hier.”
“Ik moest er geen hebben.”
“Is da nie grappig?”
“Wa is grappig?”
“Da wanneer mannen niemeer in de turnclub waren... da ze een familie begonnen... da ze direct hun snor afdeden?”
“Ik... ik kan er nie van meespreken, Danny. Ik vind turnen totaal nie leuk.”
“Goe voor U maar gij ga nie veel van de grond geraken als gij nie ga beginnen turnen.”
“Ik... ken niks van die wereld, Danny en 'k zou het wel interessant vinden ma homohuwelijk is goegekeurd nu hé.”
“Ja, en?”
“Zijde daar nie blij mee dan? Misschien kunt ge nu trouwen. Eerst moeten mensen weten dagij voor de mannen zijt, maar tis tenminste een optie nu.”
“Ziekik eruit alsof dak iemand ben die graag wilt trouwen? Ik heb mijn eigen manier gevonden om om te gaan me wak ben en da werkt voor mij.”
“Ok, Danny. Ik weet alleen dahet de jaren '70 niemeer is. We gaan in de computertijd nu. Alles wordt wetenschappelijker nu, psychologie, seksualiteit, economie, ... landbouw. Alles beter, alles efficiënter. Wetenschappelijker.”
“Da denkt gij. Ik weet hoe ik moe doen wak moe doen en krijgen wak wil krijgen, of geven als ik wil geven. Denktegij da mensen elkaar op dezelfde manier gaan vinden via computers?”
“In de toekomst wel, denk ik.”
“Ik denk het nie. Wa is er spannend aan een computerscherm? Kunt elkaar nie in de ogen kijken...”
“Is dattaarom dagij de bende hebt opgericht? Omdat uwen louche turnclub niemeer besta? Maakt nie uit. Danny... Tis tijd nu.”
“Vind ge da leuk, mij zo rondcommanderen?”
“Vind gij da leuk dak U commandeer?”
“... misschien wel.”
“Stopt!”
“Ok!”
“Stuur bericht naar Robbe. Stuur bericht naar Julie. Stuur bericht naar uw mannen bij de Rijkswacht. Eén die ervan weet en één die er nie van weet. Laat mij dan weten als ze de foto hebben getrokken en terug naar de barak zijn, dan haal ik ze weg. En laat dan alles klasseren in het dossier van de Bende.”
“Tis goe, ma besef dage veel van mij vraagt.”
“Ik heb U genoeg gunsten gedaan om een keer een terug te verwachten.”
“Tis goe. Tis goe. Het is de eerste keer dak Verbeeck zelf... Zijn dochter... Ik ga hem echt moeten laten geloven da zijn dochter dood is. Ik ga da moeten volhouden.”
“Gij gaat da zo lang moeten volhouden tot as zij hun leven hebben mogen opzetten. Dan moogt ge doen wattagij wilt.”
“Lorenzo, das wak altijd al doe.”
“Gij zegt da maar de schijn ophouden en uw plezier halen uit dingen achter de schermen doen, da klinkt nie voor mij dagij doe wattagij wilt, ma gewoon wattagij nie moogt. Maar watta Robbe en Julie doen, da is moedig. Ze riskeren wa ze hebben voor elkaar zelfs al ist gevaarlijk. Nie omda ze een kick krijgen van gevaar op te zoeken. Da is het verschil medu, Danny.”
“Tis goe. Tis goe. Ik vond het leuker toen dagij aant commanderen waart dan wanneer dagij aant smeken zijt.”
“Gij zij vreselijk.”
“Dank U.”7. Kluizenbos.


[...]
“Dit is centrale.”
“Centrale dit is agent Snauwaert. Op patrouille met agent Pauwels.”
“Snauwert. Wa is er?”
“We zijn int Kluizenbos.”
“Ja?”
“We hebben een... slachtoffer gevonden van overdosis. In een van de oude bunkers. Pauwels is nu bij haar.”
“Uh –“
“Centrale?”
“Uh - wacht –“
“Centrale!”
“Snauwaert, keer terug naar centrale. We sturen een ambulance en het forenzisch team om op te halen en te helpen. Haal Pauwels en keer terug.”
“Waarom terug naar centrale?”
“Snauwaert, da is een order.”
“Ik... Ok. Maar da ga moeilijk zijn.”
“Waarom moeilijk? Wa is het probleem?”
“Pauwels is nu bij haar. Het is... Julie Verbeeck.”
“...”
“Centrale?”
“We sturen het forenzische team. Probeer Pauwels terug te krijgen naar centrale.”
“Ok, ik ga da proberen -”
“Het is een order Pauwels, hij brengt de scène anders in gevaar. Keer terug naar centrale, nu.”8. Zaklamp.


Ik ga het briefke opnieuw lezen.


"Leest goe, Robbe. Nu ist moment. Ga naar de bunker in Kluizenbos. Ga naast Julie liggen en neem de plant in. Alles. Gij ga wegvallen en niks merken, ma gij ga wel schuimenbekken en das goe. Uw hartslag ga zo goe als stoppen, ma das alleen maar voor een paar uur. Da moe omdahet overtuigend moe zijn voor de getuigen van het team die er nie van af weten. De rijkswacht gaat het forenzisch team erop afsturen om foto's te trekken. Het is daarna dak jullie kom halen om bij mij thuis te herstellen en dan heb ik alle papieren voor jullie om op de boot te geraken in Terneuzen."


Mijn hart kant bijna nie aan! Het is te veel goe nieuws! Te veel goe nieuws voor iemand die da niemeer gewoon is ma het is het allemaal waard om naast Julie te liggen en nog beter. Wakker te worden in een nieuw leven samen. Ik voel de regen nie eens. Ik hoor het bos nie eens, of ik hoor het wel, het is muziek. Het is muziek in mijn oren, dit is de beste dag van mijn leven. De bosgrond heeft nog nooit zo zacht gevoeld onder mijn voeten maar wacht der is daar al iemand.


[...]


Er staat daar een politiewagen. Julie! Ze hebben haar al gevonden! Julie!


[...]


Der stapt iemand uit. Ik mag nie gezien worden ik verstop mij hier.


[...]


Der is iemand in de bunker, ik hoor hem roepen, ze zijn nu allebei aant roepen. Ik snap het nie.


[...]


Wacht efkes. Ze komen naar buiten nu. Het is Pauwels. Hij is aant wenen. Hij is kwaad. Goe. Goe. Ze gaan terug naar hun auto. Ze zijn nog aant roepen naar elkaar. Vlug, rij weg! Rij weg! Ja! Oh, ja gelukkig! Ons plan kan nog uitkomen. Dank U God! Dank U Jezus! Ik ga naar haar. Ze zijn weg. Ik ga naar Julie.


[...]


De bunker is koud en nat. Oh, hoe vreselijk, verschrikkelijk om haar zo te zien liggen ik kan het nie aanzien bijna. Oh, Julie om U zo te zien het breekt mijn hart in nog meer stukskes vooraleer het straks mag beginnen helen, samen. Hand in hand. Neem mijn hand, Julie. Snel. Het plantje van Lorenzo. Ik kan het nie langer aanzien. Het plantje, hier ist. Alles nemen, had Lorenzo gezegd. Wacht... Welk licht is da? Pau-

[...]
9. Snauwaert.


“Wa is da? Pauwels! Pauwels! Godverdomme, Pauwels, wa hebt gij gedaan?!”
“... Waarom, Julie? Waarom altijd hem? Waarom? Waarom ben ik nie goe genoeg? Ik ben goe genoeg voor... Waarom nie voor U waarom nie? We gingen trouwen! Julie...”
“Pauwels wattoedegij? Pauwels, nee!”
[...]
Ik... ik kan nie ademen. Ik kan nie ademen. Buiten. Buiten. Leun neer, tegen de bunker. Adem. Adem. Bart! Allez! Adem. Adem. Wie is da? Forenzische. Tis forenzische.
“Ja, hier. Hier, ja. Binnen. Binnen. Ja. binnen. Beneden. Wa? Beneden. Nee? Wa? Drie. Ja. Drie. Eén overdosis. Ja. Vrouw. Twee. Schotwonde. Man. Pauwels. Agent Pauwels. Ja. Nee. Ik...”
Adem. Adem.
“Ik weettet nie.”
Adem.
“Ik weettet nie. Pauwels heeft... We hebben haar gevonden eerst. We waren terug... naar centrale. Adem... Ja. Dan terug. Zij is zijn... verloofde. We kennen... We kennen haar goe! Ze gingen... Ze gingen nog trouwen... Wa? Hij wou terug. Hij moest haar zien. Kon hem nie tegen houden. Hij sprong uit de auto... nie veel later... ik hoor zijn geweer af gaan.”
Adem. Snauwaert komaan!
“Ja. Ik ga beneden in de bunker. Hij lag op haar, hij was aant praten medaar en toen heefttij... hij heeft zelf... hij heeft... Ik kan nie ademen. Ik ben... ik kan nie ademen. Nee, tis goe. Het ga wel. Het ga wel. Het ga beter. Dank U. Adem. Ja, gaat beter. Gaat beter. Dank U. Wa? Wa is-? Wa is da?”
[...]
“Julie? Ze leef nog? Ze leef nog! Oh, nee! Ze leef nog! Breng haar! Breng haar daar weg! Oh, da gekrijs! Da gekrijs! Oh, breng haar naar buiten, snel! Oh, da krijsen! Ja brengt die brancard! Snel! Smijt het naar binnen alst moet ga binnen! Julie!”
Adem. Adem. Bart. Allez. Adem. Leun efkes. Zis daar.
“Julie! Rustig! Kalmeer, Oh, Julie, mijn oren! Stop! Kalmeer Julie! Please! Kalmeer! Kalmeer... Please, Julie. Geef haar iets! Geef haar iets! Ze ga nie stoppen zo! Wa? Ik weet ook nie wa ze heeft gepakt maar geef haar nu iets ze ga subiet haar slokdarm eruit schreeuwen geef haar iets, mijn oren, Julie stopt ermee, stopt me krijsen. Julie, please! Kalmeer... please... Julie...”
Ik... Ik kan nie ademen. Leunen. Tegen de bunker. Voel de regen. Bart. Rustig. Voel de regen. Adem. Adem. De ambulance is weg. De ambulance is weg. Das ok. Rillen is ok. Da rillen is ok. Rillen is ok. Blijven ademen. Denk er nie aan. Eerst... eerst kunnen, ademen, dan rechtstaan. Nog efkes. Nog efkes. Naar de auto. Naar de auto. Centrale? Centrale? Centrale? Centrale. Ik hoor niks. Ik hoor niks. Centrale? Ik hoor niks. Centrale. Adem. Bart. Stopt. Stopt. Zit. Adem. Luister. Het regent. Das al dage moe weten. Het regent. Ge zijt in Kluizenbos. Rillen is ok. Luister naar de vogels. Luister. Klappertanden is ok, ge zij nat. Het is ok. Luister is da een merel? Is da een vink? Nee, geen vink. Het is ok. Oh, da krijsen. Da krijsen! Nie aan denken. Luister. Een merel. Zeker een merel. Ja. Luistert naar de regen. Bart. Luistert. De regen. De regen...
10. Horen, zien en zwijgen 


Smeert uw vingers maar mevrouw Libaert, de notules gaan weer ferm zijn. Zodus. Het dossier van de Bende Van Lembeke, regio Groot-Assenede en omstreken. Nu een tuchtdossier, wie had het kunnen denken! Het antwoord? Veel mensen hier. Er zat een geurtje aan uw excuses, Verbeeck, sinds het prille begin. Wij kennen de geur. Het is onze job. En die van Verbiest. Gij hebt hem onderschat. Da was op eigen risico, Verbeeck. De complete stommiteiten en buitengewone idiotie verbonden aan dit dossier doet wat wij al jarenlang hebben gezien dat het doet, namelijk dat het alles als een kaartenhuisje ineen doet stuiken als je het genoeg tijd geeft. Het tragische aan de zaak is dat het dan ook alles meesleurt wat het aanraakt, zelfs... dierbare geliefden. Verbeeck. Je wordt uit uw functie ontzet. Meer nog de hele Rijkswacht wordt nu officieel opgedoekt als deel van de staatshervorming en niet voor niets. Het hele voorval met Thatcher dit jaar heeft de zaak ook niet geholpen met exact dezelfde symptomen die staan in uw - het mag gezegd worden - magnifiek dossier, Verbiest. Wanneer iedereen bij de dienst continu van niets weet - horen, zien en zwijgen - welke is dan de orde die de ordehandhaving handhaaft? Het is een farce geweest en ik ben persoonlijk blij dat dit eindigt en dit komt van een officier die jaren van zijn leven heeft gespendeerd in deze tuchtkamer om exact wat U jarenlang deed, Verbeeck, tegen de gaan. Verbeeck, ik bied U mijn diepste rouwbetuiging voor het verlies van uw dochter, niettegenstaande dat onder uw leiderschap nog vele andere onbekende, of eerder on-onderzochte tragische verhalen hebben mogen plaatsvinden, die misschien minder persoonlijk voelen voor U, maar niet minder tragisch zijn in hun gebeurtenis en dat is de waarheid. Een triestige. Dit hele schandaal riekt van begin tot eind naar de laatste stuiptrekkingen van een verouderde orde in een vernieuwde wereld die ze niet hebben zien aankomen want ze waren te lang bezig met zichzelf continu te vrijwaren. Nu, de wet is de wet en de wet zegt dat onze Rijkswacht officieel wordt opgedoekt. Verbeeck, gij wordt niet alleen uit uw functie ontzet evenals iedereen die heeft gediend onder uw departement, maar verdere vervolging zal gebeuren buiten deze tuchtkamer om en dat is buiten mijn verantwoordelijkheid. Veel success. Het zal iedereen met opluchting vullen om te horen dat alleen nieuwe rekruten deel zullen uitmaken van wat de 'lokale politie' zal worden. Lukt het nog met de vingers mevrouw Libaert? De tijd van de Rijkswacht is voorbij. Het is gedaan. Het is een triestig verhaal met als enig nut om te leren hoe een bende, ordehandhaving, drugssmokkel allemaal gemeenschappelijke grond vinden in jonge mensen uitbuiten die staan te springen om deel te zijn van de brokkenmakerij. Hoe langer het in de schaduw allemaal opgepot en opgestopt en verborgen blijft en kunstmatig in stand wordt gehouden, hoe dieper uiteindelijk de val. Verbiest, uw rapport is het bewijs van uw meesterlijk talent, maar verexcuseert mij dat ik het volgende zeg namelijk men lere eruit wat eruit te leren valt maar vooral nu de zaak is afgehandeld laat ons in alle wijsheid vooruit kijken om iets te bouwen wat iedereen dient.

Epiloog: Pinatubo 


Masama ang pakiramdam ko sa pagbibigay ng magandang balita sa panahong ito. Pero maayos naman ang ginagawa ko. Kaya huwag mo akong alalahanin. Umaasa ako na ito ay nagbibigay sa iyo ng kaunting ginhawa sa mga mahihirap na oras na ito. Narinig ko ang tungkol sa baha. Sana hindi ito makakaapekto sa inyo. At nangyari ang pagsabog di-nagtagal pagkatapos ng lindol noong nakaraang taon! Nahawakan ba ang ilan sa iyong mga pag-aayos? Nakita ko ang larawan ni Mirabel na nakatayo sa ibabaw ng siwang. Hindi mo dapat hayaan siyang magpose ng ganoon para sa isang larawan! Hindi para sa akin! Nag-aalala ako dahil ito ay tungkol sa lahat ng tao sa pamilya na muling bumangon pagkatapos ng pagsabog. Alam kong baka nag-aalala si nanay. Kaya, huwag ipagsapalaran ang pagkawala ng sinuman para sa kapakanan ng isang larawan, mangyaring! Ang mga larawan ay hindi mahalaga, ngunit isang tahanan na puno ng mas maraming tawanan hangga't maaari. At least lahat kayo ay buhay at maayos. Ako naman, ako rin. Isang araw sasabihin ko sa iyo kung paano ako nakarating dito. Mahal namin ang aming munting buhay dito. Magaling na kami ni Benedict. Kami ay masaya. Sana, balang araw, kapag nagkaayos na kami, makaipon kami ng sapat para mabisita ka. Ipapaalam ko sa iyo pagdating ng panahon. Sinabi nila na ang pagsabog ay ang pinakamalaking isa sa mundo mula noong 1912 sa Krakatau. At sabi nga nila, ang usok at abo na tumaas sa langit ay magpapadilim pa sa planeta saglit. Naiisip ko lang kung ano ang pakiramdam na makita ang napakaraming usok na tumataas sa langit sa harap ng iyong mga mata. Tulad ng panonood ng isang dambuhalang halimaw na ipinanganak! At pagkatapos ay naanod ito sa langit nang napakabilis. Ngunit hindi muna bago iwan ang pagkawasak, tulad ng gagawin ng sinumang higante. Anyways, patawarin mo ang ugali ko sa panaginip at fairy tales. Sinasabi ng mga siyentipiko na hindi ito malamang na mangyari muli hanggang sa ilang henerasyon pagkatapos natin. Naiisip mo ba ang puwersa na nabuo sa loob ng maraming siglo sa ilalim. Natural lang na ilabas ang lahat. Nakakatawa, hindi ba, kung gaano karaming kapangyarihan ang natutulog sa ilalim ng ibabaw. Siyempre, para sa mother earth, kung ano ang nasa ilalim ng ibabaw ay naroroon din sa kanya gaya ng nangyayari sa ibabaw ng lupa. Kinailangan ng mga siyentipiko na nag-crack ng code upang tunay na makinig sa kung ano ang nangyayari sa ilalim, upang sa wakas ay mailigtas ang lahat ng buhay na nailigtas nila sa araw na iyon. Salamat sa Diyos para sa kanila! Oh, nadurog ang puso ko nang makita ang nangyayari sa bahay. Ngunit, muli, huwag kang mag-alala tungkol sa akin. Talagang napakagaan ng pakiramdam ko at kontento. Walang pagmamadali, ngunit ito ay magbibigay sa akin ng malaking kasiyahan na basahin ang iyong sariling sulat pagkatapos mong basahin ang sa akin.

Fin.